UA-48379159-1
 

Wil je werken

Zoek je een baan in de beroepsvaart?

Schipper, stuurman, machinist, maat, matroos, host of hostess, kok… De binnenvaart en de offshore-industrie bieden voldoende mogelijkheden. Zeker voor mensen die zich aangetrokken voelen tot het varen.

Dus: bedenk wat voor werk je kunt en wilt doen en in welk vaargebied je wilt werken. Want: de regelgeving maakt dit onderscheid ook. Voor elke bedrijfstak heb je verschillende documenten nodig. Voor de Rijn- en binnenvaart heb je een Dienstboekje nodig. Daarmee mag je als maat, matroos of deksman (of -vrouw!) werken aan boord van een vrachtschip of een charterschip. Zoek je werk als host of hostess, kok, bedienend personeel of als vaste kracht aan de wal, dan heb je dat boekje niet nodig. Voor de zeevaart heb je vooral een Monsterboekje nodig met een geldig certificaat Basic Safety STWC95; daarnaast enkele documenten die overige minimale vereisten aantonen.

Ik wil werken in de vrachtvaart

Voor de vrachtvaart, ook ‘binnenvaart’ genoemd, dien je te beschikken over een geldig Dienstboekje met medische keuring. Met dit boekje kan je aantonen dat je als houder aan de eisen voor het uitvoeren van het beroep voldoet. Denk hierbij aan actuele keuringen en stempels van afgeronde opleidingen.

Meer informatie Dienstboekje >>>

Overigens hoeft niet iedereen een Dienstboekje te hebben. Wie al in het bezit is van een Groot- of Rijnschipperspatent heeft het Dienstboekje alleen maar nodig voor de Rijngedeelten waarvoor specifiek uitbreiding wordt gevraagd om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

Wanneer je bij een bedrijf in dienst treedt, moet je het Dienstboekje aan de gezagvoerend schipper overhandigen. Deze bewaart het gedurende het dienstverband. Na afloop van de reizen die je maakt teken je die op in het boekje. Ten minste eens per jaar laat je het Dienstboekje afstempelen door Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB).

Ik wil werken in de zeevaart

Wil je op zee varen met een gekeurd passagierszeilschip? Dan heb je extra papieren nodig. Werk je op een jacht, dan kun je het best een Royal Yacht Certificate behalen. Op hun website vind je alle benodigde informatie. Als je op een charterschip of tallship gaat werken heb je een Monsterboekje nodig. Deze kun je aanvragen als je een contract kunt overleggen bij een rederij of als je een maritieme opleiding volgt.

Bovendien moet je een geldig medisch keuringsbewijs overhandigen en een cursus Basic Safety STCW 95 gevolgd hebben. Sommige werknemers nemen deze kosten voor hun rekening. Als je de training hebt afgerond, kun je je vaarbevoegdheidsbewijs aanvragen. Daarna kun je officieel aan de slag op de zeezeilvaart.

Het Monsterboekje overhandig je bij het aan boord gaan aan de kapitein. In dit boekje zit je vaarbevoegdheidsbewijs, het medische keuringscertificaat en een overzicht van alle cursussen die je gedaan hebt. Een goed beeld van alle eisen waaraan je moet voldoen vind je op sites als www.ezs.nl of www.kiwa.nl.

Je bent er klaar voor

Mooi. We helpen je graag snel aan een baan in de chartervaart.

Op zoek naar een leuke bijbaan?

Ga een seizoen werken op een traditioneel zeilschip.
Maak van hobby je werk!

Geef je op voor onze pool