Wil je werken

Op zoek naar een baan in de beroepsvaart?

Schipper, stuurman, machinist, maat/matroos, host(ess), kok… Er liggen in de binnen- en buitenvaart voldoende mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar werk. Zeker voor mensen die affiniteit hebben met varen.

Dus: ben je op zoek naar een baan in de beroepsvaart? Bedenk wat voor werk je kunt en wilt doen en in welk vaargebied je wilt werken. Want: in de regelgeving wordt dit onderscheid ook gemaakt. Voor elke tak heb je verschillende documenten nodig. Voor de Rijn- en binnenvaart heb je een Dienstboekje nodig om als maat / matroos / deksman aan boord van een charterschip te mogen werken. Wil je werken als host(ess), kok, bedienend personeel of als vaste kracht aan de wal, dan is dat niet nodig. Voor de zeevaart heb je onder meer een Monsterboekje nodig, naast wat aanvullende documentatie.

Ik wil werken in de binnenvaart

Dan dien je dus te beschikken over een geldig Dienstboekje. Dit boekje bevat alle gegevens die aantonen dat de houder aan de eisen voor het uitvoeren van het beroep voldoet. Denk hierbij aan actuele informatie over medische keuringen en een overzicht van de afgeronde opleidingen.

Overigens hoeft niet iedereen een Dienstboekje te hebben. Wie al in het bezit is van een Groot- of Rijnschipperspatent heeft het Dienstboekje slechts nodig voor de Rijngedeelten waarvoor specifiek uitbreiding wordt gevraagd om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

Wanneer je bij een bedrijf in dienst treedt, moet je het Dienstboekje aan de gezagvoerend schipper overhandigen. Deze bewaart het gedurende het dienstverband. In de periode waarin je niet werkt, moet je gegevens over de reizen die je maakt in het boekje opnemen in het boekje. Ook moet je ten minste eens per twaalf maanden het Dienstboekje laten afstempelen door de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB).

Ik wil werken in de zeevaart

Wil je op zee varen met een zeilschip? Dan dien je over een aantal papieren te beschikken. Als je op een jacht gaat werken, dan kun je het best een Royal Yacht Certificate halen. We raden je aan deze (link: https://www.zeezeilers.nl/) website te bezoeken. Hier vindt je alle benodigde informatie. Als je op een charterschip of tallship gaat werken, dan heb je een Monsterboekje nodig. Deze kun je krijgen als een contract hebt, of een relevante opleiding volgt.

Tevens moet je een medisch keuringsbewijs kunnen overhandigen. Wil je als matroos aan de slag, dan moet je ook een cursus Basic Safety STCW 95 gevolgd hebben. Sommige werknemers nemen deze kosten voor hun rekening. Als je de training hebt afgerond, kun je je vaarbevoegdheidsbewijs aanvragen. Daarna kun je officieel aan de slag op de zeezeilvaart.

Het Monsterboekje moet je bij het aan boord gaan overhandigen aan de kapitein. In dit boekje moet zit je vaarbevoegdheidsbewijs, het medische keuringscertificaat en een overzicht van al je cursussen. er is afgetekend welke cursussen je allemaal gedaan hebt. Een goed overzicht van alle eisen waar je aan moet voldoen, vindt je op sites als www.ezs.nl of www.kiwa.nl.

Je hebt je keuze gemaakt en bent klaar om aan de slag te gaan. Mooi. We helpen je graag snel aan een baan in de chartervaart. Wij werken met een volledig geautomatiseerd systeem, waar je zelfstandig je gegevens kunt invoeren. Ook kun je hier je voorkeuren voor werk aangeven. Na het invoeren, ben je zichtbaar in onze cv-databank. Schippers en werkgevers zoeken hier naar nieuwe mensen. Als ze graag met je in contact willen komen, sturen ze je via ons systeem een bericht. Overigens kun je je cv 24 uur per dag, 7 dagen per week aanpassen. Heb je een cursus afgerond? Of extra ervaring op gedaan? Log in en werk je persoonlijke ‘visitekaartje’ bij.

Wilt u snel meer informatie over flexibel personeel of payrolling? Vul dan dit formulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Heeft u ondersteuning nodig bij het matchen van kandidaten of het aanmaken van een CV of vacature? Neem contact met ons op via +31 (0)612822018 (bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur).

[contact-form-7 id=”2050″ html_class=”cf7_custom_style_1″]