UA-48379159-1
 

Wil je werken

Op zoek naar een baan in de beroepsvaart?

Schipper, stuurman, machinist, maat/matroos, host(ess), kok… Er liggen in de binnenvaart & offshore voldoende mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar werk. Zeker voor mensen die affiniteit hebben met varen.

Dus: ben je op zoek naar een baan in de beroepsvaart? Bedenk wat voor werk je kunt en wilt doen en in welk vaargebied je wilt werken. Want: in de regelgeving wordt dit onderscheid ook gemaakt. Voor elke tak heb je verschillende documenten nodig. Voor de Rijn- en binnenvaart heb je een Dienstboekje nodig om als maat / matroos / deksman aan boord van een charterschip te mogen werken. Wil je werken als host(ess), kok, bedienend personeel of als vaste kracht aan de wal, dan is dat niet nodig. Voor de zeevaart heb je onder meer een monsterboekje met een geldig Basic Safety STWC95 opleiding en overige minimale vereisten documenten nodig.

Ik wil werken in de binnenvaart

Dan dien je te beschikken over een geldig dienstboekje met medische keuring. Dit boekje bevat alle gegevens die aantonen dat de houder aan de eisen voor het uitvoeren van het beroep voldoet. Denk hierbij aan actuele keuringen en stempels van afgeronde opleidingen.

Meer informatie dienstboekje >>>

Overigens hoeft niet iedereen een Dienstboekje te hebben. Wie al in het bezit is van een Groot- of Rijnschipperspatent heeft het Dienstboekje slechts nodig voor de Rijngedeelten waarvoor specifiek uitbreiding wordt gevraagd om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

Wanneer je bij een bedrijf in dienst treedt, moet je het Dienstboekje aan de gezagvoerend schipper overhandigen. Deze bewaart het gedurende het dienstverband. In de periode waarin je niet werkt, moet je gegevens over de reizen die je maakt in het boekje opnemen in het boekje. Ook moet je ten minste eens per twaalf maanden het Dienstboekje laten afstempelen door Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB).

Ik wil werken in de zeevaart

Wil je op zee varen met een gekeurd passagiers zeilschip? Dan dien je over een aantal extra papieren te beschikken. Als je op een jacht gaat werken, dan kun je het best een Royal Yacht Certificate halen. Bezoeken hun website en vindt alle benodigde informatie. Als je op een charterschip of tallship gaat werken, dan heb je een Monsterboekje nodig. Deze kun je krijgen als je een contract hebt bij een rederij of een maritieme opleiding volgt.

Tevens moet je een geldig medisch keuringsbewijs overhandigen en een cursus Basic Safety STCW 95 gevolgd hebben. Sommige werknemers nemen deze kosten voor hun rekening. Als je de training hebt afgerond, kun je je vaarbevoegdheidsbewijs aanvragen. Daarna kun je officieel aan de slag op de zeezeilvaart.

Het Monsterboekje moet je bij het aan boord gaan overhandigen aan de kapitein. In dit boekje zit je vaarbevoegdheidsbewijs, het medische keuringscertificaat en een overzicht van al je afgetekende cursussen die je allemaal gedaan hebt. Een goed overzicht van alle eisen waar je aan moet voldoen, vindt je op sites als www.ezs.nl of www.kiwa.nl.

Je bent er klaar voor

Mooi. We helpen je graag snel aan een baan in de chartervaart.

Op zoek naar een leuke bijbaan?

Ga een seizoen werken op een traditioneel zeilschip.
Maak van hobby je werk!

Geef je op voor onze pool