Basistraining Zeilvaart 23 – 27 maart 2020

Basistraining Zeilvaart 23 – 27 maart 2020

Wie van zeilen zijn werk wil maken is welkom bij de Basistraining Zeilvaart. De training belicht het vak van “matroos zeilvaart” en biedt houvast bij de start in dit boeiende beroep. De professionele zeilvaart onderscheidt zich van alle andere vormen van beroepsmatige vaart door het inzetten van gasten in het varen van een schip dat wordt voortgedreven door wind. Het veilig en zeker aansturen van de gasten is de taak van de maat.

De training omvat: het schip vaarklaar maken, zeilen hijsen en strijken met een zeillier, werken met de zwaardlieren, overstag gaan en gijpen, bakstagen spannen, aanmeren en afvaren, knopen leggen en touwbehandeling. In de avonden wordt teruggekeken op hetgeen geleerd is die dag. Daarna wordt theorie gegeven over zeilen, navigeren, omgang met gasten. Tevens komen juridische aspecten aan bod, zoals aansprakelijkheid en arbeidsverhoudingen. Na het ontwikkelen van de eigen vaardigheden schuift in de loop van de training het accent naar het aansturen van de gasten.

De training vindt plaats op tjalk Res Nova, waarop ook wordt overnacht. De vijfde dag is aan boord van brigantijn Bounty om kennis te maken met het zeilen op dwars getuigde zeilschepen.

Kosten:€ 595,- per persoon, inclusief: cursusmateriaal, overnachtingen, maaltijden/koffie/thee en BTW. Exclusief: genuttigde dranken gedurende de cursus.