Eerste trainingsmogelijkheid uitgesteld naar maart 2024

Lelystad – Na een audit berichtte Katja van den Beld, senior productmanager bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat Chartercrew vanaf nu is geaccrediteerd voor de basisopleiding veiligheid voor dekslieden en voor de uitgifte van deelnamecertificaten. Vanaf 1 april hebben ‘maten’ zo’n certificaat nodig voor het verkrijgen van een dienstboekje.

Het CBR kreeg van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de taak om opleiders te certificeren en geeft aan de SAB door dat aankomende dekbemanning in het bezit zijn van een Chartercrew-certificaat in aanmerking komt voor het ‘nieuwe’ dienstboekje voor de binnenvaart.

Chartercrew zal deze trainingen verzorgen in samenwerking met Avontuur Loungecharter en BHV-4-YOU. De mensen achter deze drie partners, Alex van Klaveren, Wamme van den Kuip en Frans Zwart, willen zich onderscheiden van andere aanbieders van de verplichte training. Ze focussen op praktische vaardigheden waar dekslieden en hun schippers direct wat aan hebben. Zo veel mogelijk verkorten zij verplichte onderdelen die nauwelijks van toepassing zijn in de chartervaart. Ze besteden juist extra veel aandacht aan alles dat in de praktijk met veiligheid te maken heeft. Daarom nemen ze vier dagen de tijd voor de cursus en ze zetten hun schepen in als oefenplatform. Óók uniek: zij verstrekken tezelfdertijd een BHV-certificaat aan deelnemers van de training.

Omdat het dienstboekje nog tot 1 april aangevraagd kan worden zónder veiligheidstraining, hebben zij besloten om de kick-off van de training te verplaatsen naar volgend jaar. Zij denken dat het dan gemakkelijker zal zijn om voldoende deelnemers te krijgen. Deze training is gepland voor maart 2024.

Wie vragen heeft over deelname kan vanaf komend najaar terecht op een aparte site. Tot dan via info@chartercrew.nl