Wet DBA

Bent u klaar voor de Wet DBA?

Als dé partner voor ondernemers in de scheepvaart, heeft Chartercrew een pasklare oplossing op de Wet DBA. Of u nu zelfstandige bent of ondernemer, Chartercrew zorgt ervoor dat u direct ‘klaar’ bent voor de Wet DBA.

Wat verandert er nu precies?

De VAR-verklaring bestaat niet meer. Sinds 1 mei van dit jaar wordt gewerkt met zogenaamde ‘modelovereenkomsten’, oftewel een ‘overeenkomst van opdracht’ tussen opdrachtgever en ZZP’er. Deze moet voor elk project en voor elke wijziging in de aard van de werkzaamheden opnieuw worden opgesteld.

De Belastingdienst beoordeelt vervolgens deze overeenkomst – en daarmee of de ZZP’er daadwerkelijk zelfstandig is. Hiermee bepaalt zij dus onder meer of er loonheffing moet worden betaald. Indien de Belastingdienst vindt dat de ZZP’er eigenlijk een ‘fictieve dienstbetrekking’ heeft, dan moet de opdrachtgever deze in vaste dienst nemen of de samenwerking beëindigen.

De overheid wil hiermee een dubbelslag slaan: meer mensen aan een vast contract helpen én de schijnconstructies tegengaan, die ervoor zorgen dat zij jaarlijks enkele miljoenen aan heffingen misloopt.

Dus: de Belastingdienst gaat vanaf 1 mei van elke ZZP’er beoordelen of deze daadwerkelijk zelfstandig is. Zij let daarbij specifiek op de volgende zaken:

 • Is de ZZP’er volledig verantwoordelijk voor het uit te voeren werk?
 • Kan de ZZP’er zijn werkzaamheden zelf indelen?
 • Voert de ZZP’er zijn werkzaamheden geheel zelfstandig uit?
 • Staat vervanging van en door de ZZP’er vrij?
 • Ligt de aansprakelijkheid bij de ZZP’er zelf, voor bijv. ziekte en aansprakelijkheid?
 • Wat is de duur van de overeenkomst en is dit gebruikelijk?

Indien de Belastingdienst vindt dat de ZZP’er eigenlijk een ‘fictieve dienstbetrekking’ heeft, dan kan deze een naheffing krijgen over de verschuldigde loonheffing. Ook kan de Belastingdienst boetes opleggen. Er is in dit geval overigens sprake van ketenaansprakelijkheid: kan de ZZP’er de naheffingen en/of boetes niet betalen, dan meldt de Belastingdienst zich bij de opdrachtgever.

Onze oplossing voor opdrachtgevers

Wilt u met dezelfde ZZP’ers blijven werken als nu, zonder dat u ze nu in loondienst hoeft te nemen? Wij zorgen ervoor dat u dezelfde mensen kunt inzetten, maar tegen lagere administratieve lasten en zonder risico op naheffingen na controle van de modelovereenkomst door de Belastingdienst.

Hoe? Door de ZZP’er bij Chartercrew op de payroll te plaatsen. Klik hier voor uitgebreide uitleg over payrolling. Kort samengevat: Chartercrew wordt juridisch werkgever. De ZZP’er is daarmee geen ZZP’er meer, al kan hij wel op dezelfde wijze blijven werken (en u dus ook). De ZZP’er tekent een contract bij Chartercrew en geeft de gewerkte uren door.

De voordelen voor u:

 • u besteedt direct alle administratieve en juridische rompslomp gratis uit
 • u kunt op dezelfde manier doorwerken
 • u loopt geen risico’s op naheffingen en op het claimen van werkgeverschap door de ZZP’er
 • u blijft flexibel

Onze oplossing voor ZZP’ers

Onze oplossing houdt in dat je door ons betaald  wordt. Je komt bij Chartercrew op de loonlijst, of payroll. Via ons werk je voor je opdrachtgever(s). Wij nemen al jouw administratieve, financiële en juridische verplichtingen voor onze rekening. Jij bepaalt gewoon, net zoals nu, wanneer je werkt, voor wie je werkt en tegen welk tarief. En, niet onbelangrijk: je krijgt gegarandeerd wekelijks je loon.

Daarnaast ben je, als ‘werknemer’ van Chartercrew automatisch volledig verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid (WW, ZW & WIA). Dus ziekte of een periode zonder opdrachten is vanaf dat moment geen probleem. Ook bouw je pensioen op.

Kort samengevat bieden we je de zekerheid van een vast dienstverband tegen de voordelen van zelfstandigheid. Jij geeft ons de uren door, wij factureren bij de opdrachtgever. De avonden waarin je je ’s avonds druk maakt over facturen, uitblijvende betalingen, afdrachten en bonnetjes behoren tot het verleden. Jij doet gewoon waar je goed in bent, wij doen de rest!

De voordelen op een rijtje:

 • Je krijgt wekelijks betaald
 • Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de Wet DBA…
 • Je werkt voor één opdrachtgever en werkt als zelfstandige
 • Je hebt geen administratieve rompslomp meer
 • Je bent verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid
 • Je bouwt pensioen op

Ik wil klaargestoomd worden voor de Wet DBA!

Wilt u snel meer informatie over de wet DBA en de consequenties die deze wet voor u heeft? Vul dan dit formulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

[contact-form-7 id=”2050″ html_class=”cf7_custom_style_1″]